Σχετικά

Το Ρόταρυ είναι μια οργάνωση που αποτελείται απο τους ηγέτες των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων, ενωμένων παγκοσμίως,που χορηγούν ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, ενθαρρύνουν τις υψηλές ηθικές αξίες σε όλα τα επαγγέλματα και βοηθούν στην οικοδόμηση της καλής θέλησης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ρόταρυ είναι ο πρώτος όμιλος προσφοράς υπηρεσιών στο κόσμο. Ο πρώτος Ροταριανός όμιλος ιδρύθηκε στο Σικάγο του Ιλλινόις των Η.Π.Α. την 23η Φεβρουαρίου 1905.

Το Ρόταρυ έχει ως μέλη του περίπου 1,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες, και ανήκουν σε περισσότερους απο 28.000 Ροταριανούς ομίλους σε ολόκληρο το κόσμο.

Οι Ροταριανοί συναντώνται κάθε εβδομάδα για να χαρούν τη συναδέλφωση και να συζητήσουν ενδιαφέροντα και ενημερωτικά προγράμματα σχετικά με θέματα τοπικού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Τα μέλη του αποτελούν ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινότητάς του.

Οι Ροταριανοί σχεδιάζουν και υλοποιούν μία αξιοσημίωτη ποικιλία ανθρωπιστικών, εκπαιδευτικών και μορφωτικών προγραμμάτων ανταλλαγών που αφορούν το τρόπο ζωής των ανθρώπων στη κοινότητά τους και σε ολόκληρο το κόσμο.

Το Ρόταρυ είναι το Ροταριανό Ίδρυμα, το οποίο κάθε χρόνο χορηγεί περίπου 90 εκατομμύρια δολλάρια Η.Π.Α. για διεθνείς υποτροφίες, μορφωτικές ανταλλαγές και μεγάλα και μικρά ανθρωπιστικά προγράμματα που βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Ρόταρυ θεωρείται ευρέως, ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός χορηγός σε διεθνείς μορφωτικές υποτροφίες παγκοσμίως.

Το Ρόταρυ είναι το Πόλιο-Συν, η υπόσχεση του Ρόταρυ, που σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας, έχει στόχο την εκρρίζωση της πολυομυελίτιδας το έτος 2005, στη 100η επέτειο του Ρόταρυ. Περισσότερα απο ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εμβολιασθεί κατά της πολυομυελίτιδας μέσω των δωρεών Πόλιο-Συν.

Το Ρόταρυ ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1905, στο Σικάγο των Η.Π.Α, από τον δικηγόρο Πώλ Χάρρις και τρεις φίλους του τον Σιλβέστρε Σίλε, ανθρακέμπορο, τον Γουσταύο Λέχρ, μεταλλειολόγο και τον Χιράμ Σόρεϋ, ράπτη. Η ιδέα του Πωλ ήταν να προωθήσει την συναδέλφωση μέσω της γνωριμίας των επιχειρηματιών.

Για να γίνει ο όμιλος πλήρως αντιπροσωπευτικός των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής κοινότητας, μόνο ένας αντιπρόσωπος από κάθε επιχείρηση ή επάγγελμα ήταν δεκτός. Αυτή ήταν η αρχή της βάσης του συστήματος των κατηγοριών των μελών. Καθώς η αρχική βάση του Ρόταρυ ήταν η φιλία και η προσφορά υπηρεσιών σε άλλους, αυτό έγινε το σήμα κατατεθέν του.

Η ονομασία του Ρόταρυ

Προήλθε από το εξής γεγονός: Οι πρώτες συναντήσεις των Ροταριανών γίνονταν στον τόπο εργασίας του κάθε μέλους εκ περιτροπής. Αυτή η λειτουργία στην αγγλική γλώσσα περιγράφεται με τη λέξη Rotation και εξ αυτού προήλθε η ονομασία της οργάνωσης του Ρόταρυ.

Το έμβλημα του Ρόταρυ

Είναι ο οδοντωτός τροχός και τα χρώματά του είναι το μπλε (που συμβολίζει τον διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης) και το χρυσό (την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο δραστηριοτήτων του).

Το moto του Ρόταρυ

Service Above Self – Προσφορά Υπερβαίνοντας τον εαυτό μας ή όπως πολλοί Όμιλοι χρησιμοποιούν την παλαιότερη ίσως και πιο περιεκτική μετάφραση: Πρώτιστον το Υπηρετείν.

Σήμερα

Το Ρόταρυ είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Έχει επεκταθεί σε 200 χώρες και περιοχές με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη, τα οποία ανήκουν σε περισσότερους από 33.000 Ροταριανούς Ομίλους.

Το Ρόταρυ το 1917 ίδρυσε το Ροταριανό Ίδρυμα που μέσω αυτού υλοποιούνται τα μεγάλα εκπαιδευτικά και ανθρωπιστικά προγράμματα.

Είναι επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ (άλλωστε την ιδρυτική του πράξη, υπέγραψαν 48 ηγέτες κρατών – ροταριανοί), για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνεργάζεται με καταξιωμένες διεθνής οργανώσεις όπως την UNICEF, την UNESCO (που ιδρύθηκε με προτροπή του Ρόταρυ), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Κέντρο Καταπολέμησης Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να υπηρετήσει την αποστολή του.